Werkdruk, Stresstypes en je eigen weg naar ontspanning

Werkdruk, Stresstypes en je eigen weg naar ontspanning

Werkdruk wordt gezien als een van de grootste factoren voor stress, en de toename van werkdruk in de laatste jaren werkt zodoende ook door in een sterke toename van stress onder de beroepsbevolking. Reden genoeg dus voor minister Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid om hier actief tegen op te treden. Het is echter een lange weg die afgelegd moet worden, eentje waar hij vanaf April 2014 in totaal vier jaar voor heeft uitgetrokken.
Zelf kan je echter al actief bezig zijn om jouw stressniveau te verlagen! Het eerste wat je hiervoor moet doen is identificeren wat voor stresstype je bent. Carien Karsten, Psychotherapeute en schrijfster van meerdere boeken gericht op stress en burn-out plaatst vier verschillende stresstypes naast elkaar, met ieder hun eigen tips om stress tegen te gaan:

 – Het crashtype: Het Crashtype heeft een hoge productiviteit en is bovendien een echte multitasker. Het gevaar voor dit type ligt echter in een gebrek aan signalering voor als het even teveel wordt. Je blijft doorgaan totdat de stress zorgt dat je letterlijk crasht. Je trekt je terug, bent extreem uitgeput en hebt veel behoefte aan slaap. Burn-out risico’s zijn dan ook het grootst voor dit stresstype. Als jij je terugvindt in dit type, ga in tijden van stress vooral leuke en sociale activiteiten doen! Neem een keertje vrij als de stress teveel dreigt te worden. Zorg voor een goede werk-privé balans en leer om je tijd goed te managen. Sint Jans kruid, een plant met natuurlijke antidepressivum, kan ook helpen om die heftige stressmomenten te verlichten.

crashtype stress

– Het turbotype: de Turbotypes gaan altijd maar door, stellen hoge eisen aan zichzelf, zijn zeer productief en altijd op tijd. Ongeduldig zijn en met je vingers trommelen, snel praten en slaapproblemen zijn enkele kenmerken van dit type. Ontspanning is lastig want turbotypes voelen zich altijd opgejaagd. Een belangrijke tip voor het reduceren van stress: neem meer tijd voor jezelf! Neem een keer wat langer pauze, zorg dat je niet altijd bereikbaar bent en plan ook eens lekker wat vrije tijd in. Regelmatig sporten en het vermijden van koffie helpen ook tegen de stress die een turbotype ervaart.

turbotype stress

–  Het hoog gevoelige type: Hoog gevoelige types zijn vaak artistiek en hebben een overactief immuunsysteem. Ze zijn extreem stressgevoelig en vaak chronisch vermoeid. Meer dan eens ligt een (jeugd)trauma ten grondslag aan de hoge stress. Door kleine dingen raak je uit evenwicht, en woede en boosheid breng je vaak niet naar buiten maar richt je op jezelf. Herken je je in dit stresstype, dan moet je energie juist omhoog! Kies een vast tijdstip per dag om te bewegen, maak tijd voor hobby’s en vrienden, en geef je zelf niet meer dan 15 minuten per dag om te piekeren. Hier en daar wat chocola kan ook wonderen doen omdat het stoffen aanmaakt die je stemming verbeteren.

hooggevoelig type stress

– Het Bore-outtype: Het bore-out type raakt juist gestresst van onderbelasting. Deze types zijn meestal hoogbegaafd of overgekwalificeerd. Er is al snel een gebrek aan motivatie, inleving en emotie, en de verveling slaat snel toe. Bore-out types moeten in de ochtend juist wel een kopje koffie nemen om op energie te komen.  Een dagboek bijhouden helpt in het inzicht krijgen in wat je wel en niet leuk vind, en zorg ervoor dat je die dingen dan ook vaker gaat doen! Versterk je zintuigen via geuren en koken, en geef je zelf geen momenten meer om te piekeren. De stress kan bij bore-outtypes komen door een bepaalde loopbaankeuze, dus denk eens aan loopbaanadvies om te kijken of je in je werk dichter bij je gevoel kan komen te staan!

bored at work

Dit zijn de stresstypes die je bij jezelf en bij anderen kunt herkennen, en het is mogelijk dat je in bepaalde mate een mix bent van de verschillende types. Waar herken jij je in, en wat doe jij om je eigen stress te lijf te gaan? Bij Digne Consult erkennen we de gevaren van een te hoge werkdruk en de stress die dit met zich meebrengt ook. In de training “Stressmanagement” krijg je inzicht in jouw persoonlijke oorzaken van stress. Je leert hiermee om te gaan en wordt gestimuleerd om keuzes te maken die je helpen om een balans te vinden in je draaglast (alles waar je op werk mee te maken krijgt) en je draagkracht (dat wat je als persoon aankan).
De toenemende werkdruk wordt ook een steeds groter probleem bij Young Professionals, waarbij de transitie van scholing naar praktijk niet altijd vlekkeloos verloopt, met stress en burn-out klachten als gevolg. Juist voor deze groep is het van belang om in het begin van de loopbaan goed om te leren gaan met werkdruk en stress. Daarom zijn wij sinds kort ook gestart met een training specifiek gericht op Young Professionals.

Wilt u meer weten over de trainingen ten aanzien van stressmanagement? Bel +31 531 8288!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *