Waardeer en je krijgt meer!

Waardeer en je krijgt meer!
927views {views}

1 Maart: nationale Complimentendag!

De ‘Nationale Complimentendag’ draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken.

Complimenteren doe je zo

Complimenteren gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat een compliment persoonlijk en oprecht is.

  1. Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel bijzonder vind hoe jij…
  1. Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.
  1. Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je je werk zo professioneel doet’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een professional maakt. Voorbeeld: Ik vind het geweldig dat je altijd je afspraken nakomt en doet wat je zegt. Dat is voor mij echte professionaliteit!
  1. Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op.
  1. Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geeft het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.
  1. Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken!

 

 

You may also likeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.