Met verschillende generaties samenwerken!

Met verschillende generaties samenwerken!
1.3kviews {views}

De steeds sneller gaande technische ontwikkelingen wordt vaak gezien als een van de belangrijkste oorzaken van verandering. Terwijl juist vaak de sociale veranderingen vergeten worden. In het verleden bestond de beroepsbevolking uit twee groepen op de werkvloer; de ouderen en de jonkies. Vandaag de dag is dat héél anders! Binnen niet al te lange tijd zijn er vier (!) leeftijdscategorieën op de werkvloer. Dat zijn: Baby Boomers (geboren tussen 1946-1964, Generatie X (geboren tussen 1965-1980), Generatie Y (geboren tussen 1981 en 2001) en Generatie Z (geboren vanaf 2001).

Je krijgt dus als medewerker in een moderne organisatie te maken met een steeds complexere manier van werken en communiceren met andere generaties. Hierdoor kunnen conflicten ontstaan door miscommunicatie wat de productiviteit kan belemmeren. Dus, hoe werk je nu wél succesvol samen met vier generaties op de werkvloer?

Begrijp waar de verschillen liggen

Verschillen tussen generaties kun je herkennen door te begrijpen wat voor hen de belangrijke gebeurtenissen zijn geweest, de sociale trends en de culturele fenomenen van die tijd. Die krachten vormen de ideeën van die generatie en hun perceptie op de wereld nu, van wat ze van de werkgever verwachten, hoe werknemers zich zouden moeten gedragen tot loyaliteit naar de werkgever en werkethiek.

Baby Boomers zijn geboren tussen 1945 en 1964. Belangrijke gebeurtenissen waren voor hun de Vietnamoorlog, de jaren 60 en naoorlogse sociale veranderingen. Ze zijn extreem baan georiënteerd en vinden loyaliteit & stabiliteit belangrijk en waarderen duidelijke taken en doelen. Ze hebben een voorkeur voor face-to-face communicatie voortkomend uit andere afspraken of email.

Generatie X is geboren tussen 1965 en 1980. Zij vinden hun werk-privé balans erg belangrijk en hun onafhankelijkheid. Ze kunnen zich goed aanpassen en zijn vindingrijk in het vnden van oplossingen. De meesten hebben intussen geleerd om te gaan met digitale communicatiemiddelen.

Generatie Y (ook wel bekend als de Millennials) is geboren tussen 1981 en 2001. Nog meer dan Generatie X vinden zij de werk-privé balans belangrijk en flexibiliteit hierin. Ze zoeken naar vrijheid en willen vanaf dag 1 als gelijken behandeld worden op de werkvloer. Deze generatie heeft weinig met autoriteit en zoeken in hun werk betekenis en uitdagingen. Ze gaan natuurlijk om met alle nieuwe communicatiemiddelen en communiceren snel en direct via berichten en social media.

Generatie Z is geboren vanaf 1998/2001 (Ze worden ook wel de “screenagers” genoemd). Ze zijn in vergelijking met de vorige generaties opgevoed en opgeleid met digitale technieken en mogelijkheden, en kunnen hier zorgvuldig maar uiterst snel mee om gaan. Deze generatie kent geen leven zonder technologie. Ze zijn tolerant naar verschillen en zijn zeer ondernemend (in Amerika wil 72% een eigen bedrijf beginnen).

Hoe los je dan problemen op tussen die generaties

Nu je weet waar de verschillen liggen kan je een begin maken de generatieconflicten op de werkvloer op te lossen. Hier zijn een aantal acties die je kan ondernemen:

Deel jouw visie en ontdek de andere. Wanneer de verschillende generaties een conflict hebben is het eerste wat er moet gebeuren dat je je op de hoogte brengt en leert van de visie van de andere generaties. Als voorbeeld weer: Baby Boomers zullen een gebrek aan formele communicatie van een Millenial onbeleefd vinden, terwijl andersom zij het respectloos vinden dat hun mening niet wordt gewaardeerd door de Baby Boomer. Generatie X vindt dan een Millenial zich eerst moet bewijzen, terwijl een Millenial vind dat hun mening los van hun ervaring er sowieso al toe doet.

Ga op zoek naar de specifieke kwaliteiten van een generatie en hun werkstijl. Elke generatie heeft zijn eigen specifieke waarden, en conflicten tasten die waarden aan. Als voorbeeld: Baby Boomers vinden teamwork belangrijk, samen werken, consensus vinden. Terwijl Generatie X juist eerder alleen wil werken met hun eigen verantwoordelijkheden, en Generatie Y is weer zeer ambitieus en zal veel makkelijker van werkgever wisselen als hun verwachtingen niet uitkomen.

Vind de overeenkomsten. Alle generaties hebben natuurlijk verschillen, maar er zijn evenzoveel overeenkomsten. Als je de overeenkomsten in attitude, waarden en doelen van elkaar vind helpt je dat om om te gaan met de verschillen. Baby Boomers en Millennials lijken meer op elkaar dan je misschien in eerste instantie zou denken. Beide willen ze bijdragen aan de maatschappij door middel van hun werk, en vinden ze geld niet de belangrijkste beloning voor dat werk. Generatie X en Millennials waarderen beide enorm een goede werk-privé balans en zoeken naar zingeving in hun werk. Dus in plaats van altijd uit te gaan van de verschillen is het juist raadzaam je te richten op de overeenkomsten. Dát is de basis van succesvol samenwerken!

Leer van elkaar. Het lijkt bijna een dooddoener, maar de generaties kunnen belangrijke lessen van elkaar leren. Baby Boomers hebben de ervaring die de jongere generaties nog ontberen. En andersom kunnen zij bijvoorbeeld natuurlijk weer heel veel leren hoe technologie gebruikt kan worden in hun dagelijks werk.

Concluderend

Terwijl er uitdagingen te overwinnen zijn als het gaat om werken op de werkvloer met 4 generaties, brengt het ook belangrijke mogelijkheden met zich mee om die unieke ervaringen en vaardigheden in te zetten voor de organisatie. Als je écht begrijpt waar de verschillen, overeenkomsten en meerwaarde zit van elke generatie zal het werk niet alleen productiever worden; het zal zeker ook leuker worden!

Wil je verdere hulp in het omgaan met de verschillende generaties op de werkvloer, neem dan gerust contact met ons op: info@digneconsult.com or info@digneconsult.com.sg

Kijk voor uitgebreide en uitstekende informatie over het samenwerken met verschillende generaties naar het artikel van janderson99-HubPages

You may also likeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *