Tips voor social media gebruik

Tips voor social media gebruik
1.2kviews {views}

Steeds meer wordt social media onderdeel van ons leven, zakelijk en privé. Waar vroeger Facebook en Twitter gezien werd als (leuk) tijdverdrijf, kan geen enkel klant gefocusde organisatie tegenwoordig meer zonder. Zowel organisaties als individuen voelen de druk dat ze er iets mee moeten. Maar hoe zet je sociale media nu effectief in? Welk onderdeel krijgt social media in je persoonlijke of zakelijke leven? Het blijft tenslotte een middel, geen doel op zich. En om dat te weten moet je weten wat social media je kan brengen, en waar je voor moet oppassen.

Wij hebben een aantal voor- en nadelen van het gebruik van sociale media op een rij gezet:

 1. Door de grote drie in Nederland, Facebook, LinkedIn en nu nog Twitter kan je op een makkelijke en laagdrempelige manier met mensen in contact komen, bekenden of nog onbekenden. Via deze mensen kunt u weer verder uw netwerk vergroten en er mee in contact blijven.
 2. Het is een stuk makkelijker om mensen met dezelfde interesse te vinden. Je kan door grote groepen mensen heen zoeken naar een doelgroep die jouw interesse of jouw kennis heeft. Je kan ze benaderen, er in gesprek mee komen en er een groep mee vormen. De schaalvergroting met daadwerkelijke ‘netwerk’ bijeenkomsten is hierdoor gigantisch.
 3. Social media is altijd mobiel. Je kan op elk moment van de dag en op elke plek met mensen in contact komen en reageren op berichten. Niet voor niets worden ‘instant messaging’ tegenwoordig ook veel door bedrijven ingezet, bijvoorbeeld door managers die op die manier veel sneller en laagdrempeliger specifieke vragen willen stellen aan hun team.
 4. Je bent altijd op de hoogte, of je het nu wilt of niet. Je kan direct nieuws krijgen over het onderwerp van je keuze. Hierdoor kan je altijd up-to-date blijven over de voor jouw interessante onderwerpen en hoeft er niks aan je voorbij te gaan.

Als nadeel is het eerste waar veel mensen aan denken de vermindering van ‘live’ contacten.

 1. Social media moet niet gezien worden als vervanging van deze contacten. Wanneer er alleen nog maar contact is met de buitenwereld door social media verminderen sociale vaardigheden en ontstaat er een schijn persoonlijkheid, die niet persé hoeft overeen te komen met de werkelijkheid.
 2. Social media risico is FOMO: ‘fear of missing out’. De angst dat je iets mist. Er worden zoveel leuke en/of interessante gebeurtenissen gepost waardoor je je wel onzeker kunt gaan voelen: waarom wist ik hier niet van af en waarom was ik er niet bij?
 3. Social media is verslavend. Het leid je af en voorkomt verveling. ‘Likes’ en ‘shares’ stimuleren je actief bezig te blijven. Sommige mensen raken ook geobsedeert door hun mate van populariteit (hoe meer likes je krijgt hoe populairder je denkt te zijn).
 4. Social media stimuleert multi-tasking. Veel mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat ze perfect in staat zijn te flitsen tussen werkgerelateerde taken en (social media) afleidingen zonder dat het hun prestaties negatief beïnvloedt. Ook al bewijzen vele onderzoeken het tegendeel.
 5. En social media kan een enorme tijd verslinder zijn. Omdat het vaak tussendoor wordt gebruikt en mensen zich er amper nog bewust van zijn waarom en wanneer zij het doen gaat er ongemerkt veel uren van je dag in zitten. Wees je bewust van waarom je het doet en plan het als zodanig in je dag in!

Maar hoe kan je nu het beste met sociale media omgaan? Hier geven we je 3 concrete tips die wij dagelijks in onze trainingen en coachingen vertellen.

 1. Zorg dat je een ingepland moment hebt voor het bekijken van jouw social media. Zowel zakelijk als privé worden we geleefd door alle pop-ups, piepjes en trillende broekzakken of handtassen. Plan social media gebruik in! Als je het ergens anders voor wil gebruiken dan puur tijd verdrijf (40% van de Young Professionals zitten op social media tijdens een toiletbezoek), plan het dan in in je agenda. En doe het ook alleen dan! Hierdoor ben je gefocust en effectief en haal je meer uit je acties en je tijd.
 2. Zet dus al die piepjes, pop-ups en tril functies uit! Dit geeft rust en focus gedurende de dag. Heerlijk!
 3. Laat social media voor jou werken. Bepaal waarom en waarvoor je de verschillende sociale media kanalen wilt gebruiken (doel) en focus je op die berichten die een bijdrage leveren aan je doel. Verzand niet in een brij aan nutteloze informatie waar je door heen moet om dat 1 pareltje aan info te vinden. 24/7 komt er een enorme hoeveelheid informatie op je af. Bedenk wat je nodig hebt en hoe je dat kan filteren tot de informatie die je wilt zien, op het moment dat je het wilt zien. Dit scheelt weer veel tijd en energie, die je kan gebruiken voor sporten, live-contacten of een boek!

 

You may also likeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.