Critical Thinking Quiz

Critical Thinking Quiz

This quiz helps you figure out your critical-thinking skills. This quiz will help you to find out how much you need to work on your critical thinking skills. 

The quiz has 10 multiple-choice questions. Take as much time as you need to finish the practice test, and then check the right answers at the end and the outcome of your score.

 

1.    Choose the best conclusion for an argument that begins, “The other members of Philip’s swim team …” 

a)   won their events, so Philip will win his event, too. 

b)   have been swimming for at least six years, so Philip has been swimming for six years, too. 

c)    prefer to swim in outdoor pools, so Philip prefers outdoor pools, too. 

d)   wear swim trunks with the school logo on them, so Philip wears them, too.

 

2.    Marcy’s literature teacher gives a quiz every Monday on the 50 pages of reading she assigns on Fridays. Her quizzes are becoming harder as the semester progresses, and Marcy hasn’t been doing very well on them. What can she do to troubleshoot the problem and hopefully get better grades on the quizzes? 

a)   plan to get to class early on Monday to skim the pages 

b)   look for a new outfit to wear on Monday so she’ll be relaxed 

c)    set aside time on Sunday to read and review the new material 

d)   spend an hour on Saturday looking over what she missed on past quizzes 

 

3.    Which is NOT a sound argument? 

a)   Sabrina wanted to be a better figure skater, so she took extra lessons and practiced every day. Her skating improved so much that she entered a competition. 

b)   Yesterday, a black cat ran in front of me, and later, I lost my wallet. If I don’t see that black cat today, I won’t have any bad luck. 

c)    We had a storm last night with hurricane-strength winds, and many trees were downed. There was a citywide power outage. 

d)   On a clear day, I can see the top of Murphy Monument from my house. If it’s clear tomorrow, I’ll be able to see the monument. 

 

4.    You are trying to decide what kind of car to buy. You make a chart to compare a two- seater sports car, a two-door sedan, and a minivan in three categories. Which would NOT be a suitable category? 

a)   price 

b)   gas mileage 

c)    tire pressure 

d)   storage capacity 

 

5.    Which scenario best represents a situation that has been decided by emotion alone? 

a)   Sue hates the winter, so even though she can’t afford it, she takes a vacation to the Bahamas. 

b)   The school shuts down after a bomb threat. 

c)    Third-quarter earnings for Marie’s company were much higher than predicted. 

d)   Alexis needs a new mixer, so she watches the newspaper ads and buys one when it goes on sale. 

 

6.    You read a story in the newspaper about salary negotiations with public transportation workers. The workers are threatening to go on strike tomorrow if their demands for higher wages and better benefits are not met. What can you infer from this news story? 

a)   Health insurance premiums are very expensive. 

b)   The cost of gas will make ticket prices increase in the next few weeks. 

c)    People who ride the bus should look for possible alternative transportation. 

d)   Employers never like to meet salary demands. 

 

7.    What is wrong with this argument? “You think we need a new regulation to control air pollution? I think we already have too many regulations. Politicians just love to pass new ones, and control us even more than they already do. It is suffocating. We definitely do not need any new regulations!” 

a)   The person speaking doesn’t care about the environment. 

b)   The person speaking has changed the subject. 

c)    The person speaking is running for political office. 

d)   The person speaking does not understand pollution. 

 

8.    Which is NOT a valid argument? 

a)   There are six cans of tomatoes in Carlo’s pantry and 14 in his basement. There are no other cans of tomatoes in his house. Therefore, he has 20 cans of tomatoes in his house. 

b)   Everyone northbound on the Interstate yesterday was late to work. Faith was northbound on the Interstate. Faith was late to work. 

c)    Huang lives in either Kansas City, Kansas, or Kansas City, Missouri. If he lives in Kansas, then he is an American. 

d)   No one who eats in the cafeteria likes the pizza. My boss eats in the cafeteria. Therefore, my boss does not like the pizza. 

 

9.    Which is a judgment, not a fact? 

a)   That production of Hamlet was first-rate; you’ll never see it done better. 

b)   That production of Hamlet was first-rate; it was cited as such in the Daily News. 

c)    That production of Hamlet was first-rate; it won an award this year. 

d)   That production of Hamlet was first-rate; 94% of audience members interviewed after the show agreed. 

 

10. What is wrong with the following argument? Singapore — love it, or leave it! 

a)   There is nothing wrong with the argument. 

b)   It implies that if you leave the country on vacation, you do not love it. 

c)    It does not tell you how to love it. 

d)   It presents only two options, when in fact there are many more. 

 

1. d) / 2. c) / 3. b) / 4. c) / 5. a) / 6. c) / 7. b) / 8. c) / 9. a) / 10. d)

If you scored 8 or above right answers on the multiple-choice questions, you seem very versed with critical thinking. A score of 5 to 7 indicates some work is necessary. 4 or less means roll up your sleeves, there’s work to do.

 

BY FRANK KUIJSTERS

Director – Digne Consult Asia Pacific

Related Post



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *