Profilering: je eigen merk creëren!

Profilering: je eigen merk creëren!
1kviews {views}

De meeste mensen associëren een merk met een bedrijf, terwijl vergeten wordt dat je zelf ook een merk bent. Bij bekende mensen kunnen we dat vaak makkelijker herkennen, omdat zij zich ook bewust als een merk cultiveren. Maar daarbuiten zijn maar weinig mensen zich bewust van hun eigen persoonlijke merk. Als je in het bedrijfsleven de leuke klussen wil doen, of de juiste stappen wil maken zal je je bewust moeten zijn van jouw eigen merk, en hoe dat aansluit bij wat de omgeving zoekt of van je verwacht.

“Heb je een probleem met systeem X? Dan moet je bij Mark zijn, die weet er alles van!” Mark heeft dus succesvol een persoonlijk merk gecreëerd, en iedereen weet ook wat dat merk inhoud; kennis van systeem X!

Hoe creëer je je eigen merk en hoe kun je hier ook profijt van kan hebben in je carrière?

Creëer je eigen merk

            Jezelf écht goed kennen

Wil je je eigen merk creëren zal je als eerste jezelf echt goed moeten kennen. Als je merk echt een reflectie is van wie jij bent moet dit zichtbaar zijn voor de buitenwereld in alle acties die je onderneemt. Als dat namelijk niet overeen komt doe je afbreuk aan dat wat je wilt uitstralen, je merk, en bereik je niet je doel. Bedenk dus waar je voor staat, wat zijn je waarden en normen, wat zegt iedereen altijd over jou, en vooral de mensen die je goed kennen. Maar het belangrijkste is, je moet authentiek zijn. Is dat niet zo dan geloven mensen je niet, en kan onbetrouwbaarheid je merk worden.

            Doe actief mee in belangrijke discussies

Als je jezelf als een zichtbaar merk wil presenteren, is het zaak op te vallen op de juiste momenten tijdens je werk. Als dat lukt, krijgen mensen ook het juiste beeld van jou. Praat dus vanuit je kennis en vaardigheden. Laat zien dat je op jouw vakgebied dé expert bent waarnaar geluisterd dient te worden. Dan heb je ook meerwaarde voor je collega’s en de organisatie. Ook als mensen het niet met je eens zijn, blijf beleefd en bedank ze voor hun feedback. Ook dit zal helpen bij jouw persoonlijke merk.

            Je bent nooit uitgeleerd!

Ongeacht hoe goed jij als expert bent, zorg dat je altijd op zoek blijft naar waardevolle leer ervaringen. Hierdoor blijft jouw kennis relevant en van belang. Als je investeert in nieuwe kennis en vaardigheden vergroot je je expertise en hiermee je merk.

            Wees je bewust van jouw profiel op sociale media

Tegenwoordig is voor iedereen en van iedereen informatie beschikbaar, o.a. via sociale media. Wees je bewust van je eigen profiel, en houd dat ook bij. Ook als je zelf weinig aanwezig bent op sociale media kan je naam wel gevonden worden.

De voordelen van een persoonlijk merk

            Het versterkt je zelfvertrouwen

Krijg je een sterker persoonlijk merk, zal dit ook helpen bij je zelfvertrouwen. Als het je lukt om je kennis en vaardigheden op een constructieve en actieve manier in te zetten zal je daar ook de voordelen van ervaren. Collega’s geven complimenten, je wordt eerder gevraagd bij complexe vraagstukken en je bent in staat je collega’s adequaat te helpen.

            Het demonstreert jouw specialisme

Niemand is overal goed in, en dat hoeft ook niet! Om je specialiteit te ontwikkelen moet je weten wat je weet maar ook wat je nog niet weet. Iedereen heeft een unieke combinatie van karakteristieken, kennis, kwaliteiten en vaardigheden aangevuld met je persoonlijke ervaringen. Zij zijn de basis voor het bepalen van jouw niche. Wat kan jij wat anderen niet kunnen? Waar weet jij meer van dan anderen? In welk onderwerp ben jij de expert? Een goed persoonlijk merk is als goede reclame; mensen zullen automatisch aan jou denken zonder dat jij hoeft te vertellen hoe goed je wel niet bent!

            Het onderscheid je van de rest

Differentiatie is cruciaal bij het jezelf onderscheiden van de rest. P&O functionarissen gaan tijdens sollicitaties niet zelf onderzoeken waarom jij beter bent dan de rest, jij moet ze dat laten zien! Waar ligt jouw niche en wat heb jij gedaan of bereikt wat voor hun interessant is.

Concluderend

Een persoonlijk merk is geen statisch iets. Dit blijft zich ontwikkelen en verschuiven aan de hand van wat je leert, doet en uitstraalt. Goed om hier steeds bewust van te zijn!

Wil je meer leren hoe je je eigen persoonlijke merk creëert? Stuur ons een mail naar info@digneconsult.com

Foto: 123rf / 27917849(L)

You may also likeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *