Paradox van de keuze

Paradox van de keuze
444views {views}

7 tips om besluiteloosheid te overwinnen

Besluiteloosheid: zelfs de grote leiders van onze planeet hebben er wel eens last van. Maar wat een competente leider van een slechte onderscheidt, is de gave om toch een beslissing te nemen en er dan 100% voor te gaan. Chronische besluiteloosheid is een van de moeilijkste zaken om te overwinnen. LoopbaanVisie heeft uit het zakenblad Forbes deze 7 tips gehaald en op een rijtje gezet:

 1. Doe geen moeite om slim over te komen
  Hoe slimmer je bent, hoe waarschijnlijker het is dat je besluiteloosheid een gevolg is van interne druk om altijd slim te willen overkomen. Faalangst wordt dan de smeerolie van je besluiteloosheid.
 2. Vertrouw op je intuitie
  Wat je ‘intuitie’ noemt, is eigenlijk een overmaat aan kennis en levenservaring die je jezelf over de jaren heen hebt eigen gemaakt. Vertrouw dus op je intuitie, en als je beslissing achteraf fout bleek te zijn, wijt het dan aan je buikgevoel.
 3. Pas op voor de “Paradox van de Keuze”
  Intelligente mensen hebben vaak moeilijkheden met multiple-choice tests: in plaats van de vraag zelf op te lossen en dan te kijken of hun antwoord overeen komt met een van de keuzes, gaan ze al de mogelijke antwoorden gaan analyseren. Dit leidt tot verwarring, omdat bij een goeie multiple-choice test de verschillende antwoorden erg gelijkaardig zijn. Pas dus op met advies te vragen aan anderen. Hierdoor creëer je uiteindelijk meer en meer mogelijkheden, wat je uiteindelijk besluiteloos kan maken.
 4. Stel prioriteiten
  Begrijp wat je echte prioriteiten zijn en neem je beslissing vanuit dat opzicht. Secundaire objectieven zijn belangrijk, maar verlies nooit je uiteindelijke doel uit het oog.
 5. Denk aan Winston Churchill
  Denk aan dit volgende citaat van Churchill: “De enige gids voor een mens is zijn geweten; het enige schild voor zijn geheugen is de rechtschapenheid en oprechtheid van zijn handelingen. Ga niet door het leven zonder dit schild, want wij mensen worden al te vaak gekweld door het ineenstorten van onze hoop en verwachtingen; maar met dit schild marcheren we, waarheen het lot ons ook leidt, altijd in de eervolle colonne.”
 6. Accepteer de beperkingen van je analyse
  Je kan nooit alle mogelijke factoren correct inschatten. Vermijd daarom een eindeloze analyse van steeds meer elementen. Handel, evalueer, verander en doe verder.
 7. Gooi een muntje op
  De psycholoog William James zei ooit dat als je een keuze moet maken, en je maakt ze niet, dan kies je ervoor om geen keuze te maken. Als je na lange tijd van beraadslaging nog altijd niet kan beslissen, gooi dan een muntje op om uit je impasse te raken. Besluiteloosheid heeft meestal te maken met het ontwijken van een keuze tussen ofwel negatieve alternatieven, ofwel tussen gelijkaardige. In beide gevallen is de oplossing misschien gewoon kop of munt.

Met dank aan LoopbaanVisie.

Het zakenblad Forbes heeft deze 7 tips op een rijtje gezet.

You may also likeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.