Omgaan met onzekerheid bij veranderingen

Omgaan met onzekerheid bij veranderingen
1.1kviews {views}

Hoe om te gaan met de onzekerheid en weerstand die ontstaat bij veranderingen

Tegenwoordig krijgen we vaak het gevoel dat alles om om ons heen steeds sneller veranderd. Voor bedrijven is dat niet anders. Klanten willen steeds weer nieuwe producten, betere service of innovatieve initiatieven. Dus bedrijven ‘moeten’ daar in mee. En dat alles heeft natuurlijk ook een gigantische impact voor het personeel. Doordat bedrijven zo snel veranderen vragen ze dat ook van hun medewerkers. Waar vorige generaties er vanuit gingen bij 1 werkgever hun hele leven te kunnen werken, is dat in zeer rap tempo veranderd. Studenten die nu gaan werken verwachten al niet meer dan 2 maximaal 3 jaar ergens te werken.

Maar wat doet dat met ons? Veel veranderingen komen van buitenaf, en creëren een normale menselijke reactie; namelijk onzekerheid en weerstand tegen die verandering. Deze maand geven we je advies hoe hiermee om te gaan en weer grip te krijgen op je toekomst.

Je verliest grip

Als je omgeving om jou heen snel veranderd, kan je het gevoel krijgen dat je geen grip meer hebt op je situatie. Sommigen voelen niet genoeg zelfvertrouwen te hebben dat je zelf nog bepalen wat er gebeurd. Ook als je op je werk niet precies weet wat er van je verwacht wordt, nu of in de toekomst, kan dit gevoel ontstaan.

De eerste stap die je kan zetten, is op onderzoek gaan en voor jezelf in kaart brengen wat je niet weet. Maar even belangrijk is om je, weer, bewust te worden van je eigen kwaliteiten. Als je niet regelmatig solliciteert ben je niet dagelijks bezig waarom je je werk zo goed kan doen. Dat bewustzijn creëren helpt om beter je eigen waarde te ervaren. Je hebt je eigen kennis & ervaring weer in beeld, en kan aan de slag met wat je nog niet weet.

Je komt niet vooruit

Als je je onzeker voelt kan dit ook tot jaloezie en frustratie leiden. Jij wil vooruit, maar je omgeving belemmert je. Uiteindelijk beïnvloedt dit ook je productiviteit en creativiteit, waardoor je in een negatieve spiraal kan komen.

Vaak ontstaat dit door een gebrek aan communicatie met die omgeving. Weet je manager hoe je je voelt? Hebben jullie gekeken welke mogelijkheden er wel zijn? Zowel jij, je manager en de werkgever zijn er niet bij gebaat dat je niet vooruit komt. Dus zoek de juiste weg om hierover in gesprek te gaan.

Je voldoet niet aan de eisen

Als je je onzeker voelt kan dit vaak leiden tot een zelfbeeld dat je niet voldoet aan de eisen die gesteld worden. Je hebt meer werk gekregen of nog meer verantwoordelijkheden terwijl het voelt alsof alles langzaam door je vingers heen glipt. Te veel werk kan te veel werk zijn, maar wij ervaren vaak dat een andere mindset enorm helpt om dit gevoel kwijt te raken.

In plaats van het zien als een opgelegde taak die je moet doen, kan je het zien als een uitdaging. Jij krijgt de kans om nieuwe dingen te leren en te laten zien dat je je eigen weg weet te vinden in die veranderingen. Dit veranderd niks aan de hoeveelheid werk, maar je neemt hiermee de weerstand weg om aan de slag te gaan. Het zal je lukken om vanuit je eigen professionaliteit zo goed mogelijk je taken uit te voeren, en hier goed over te communiceren met je omgeving.

Conclusie

Hopelijk geven deze tips je houvast om met je eigen onzekerheid en weerstand tegen verandering om te gaan. Vroeg of laat loopt iedereen in deze steeds sneller veranderende samen tegen dit soort gevoelens aan. Weet dus dat dat normaal is, en dat ze er mogen zijn. Uiteindelijk zal die verandering er namelijk toch wel komen, of we willen of niet.

Wil je toch nog meer weten over dit overwerp, of met 1 van onze coaches hier over spreken, neem dan contact met mij op:

Bel +31 35 531 82 88 of mail naar arthur.pop@digneconsult.com

 

 

You may also likeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *