Multicultureel team

Multicultureel team
444views {views}

Leidinggeven aan een multicultureel team

Niet iedereen is hetzelfde. Als je een multicultureel team managed, zal je voor uitdagingen komen te staan die anders zijn dan bij een volledig nederlands team. Miscommunicaties of zelfs conflicten kunnen ontstaan omdat een andere cultuur andere communicatie, normen of waarden met zich mee brengt. Het is van groot belang dat je kennis en informatie vergaard over jouw team; waar komen ze vandaan, wat betekent dat en wat kan je verwachten. Een moderne manager is in staat om dit bij elkaar te brengen, en weet gebruik te maken van de grote voordelen die een multicultureel team met zich mee brengt. Hieronder een aantal adviezen.

1 op 1 communicatie

1 op 1 communicatie heeft als grote voordeel dat je veel beter aandacht kan besteden aan de verbale en non-verbale communicatie. In het non-verbale zit vaak meer informatie verscholen dan het verbale, en geeft ons een schat aan informatie in de communicatie die we anders missen. Hierdoor maak je beter contact, kan je dieper op de normen, waarden en verwachtingen in gaan en bouw je aan een dieper begrip voor elkaar.

Leer over andere culturen

We maken allemaal regelmatig de fout dat we redeneren vanuit onze eigen, bekende en daardoor veilige cultuur. Hoe meer je leert over andere culturen, en wat daar belangrijk in is, hoe meer je open kan staan voor een andere manier van denken en doen. Dit geeft ons de mogelijkheid te managen wat dat betekent in het team. Hoe kan je er gebruik van maken, dat iemand op een hele eigen wijze kijkt naar het werk, het team en zijn taak?

Conflicthantering

Als een effectieve manager, ben je je altijd bewust van de team doelen. En elk teamlid moet hier voldoende van doordrongen zijn wat dat betekent voor zijn rol. Culturele verschillen kunnen de oorzaak zijn voor problemen en conflicten. Als manager ben je verantwoordelijk voor het signaleren hiervan, maar ook voor het op een adequate wijze oplossen. Vaak is het ook een kans om het team een stap verder te brengen in hun ontwikkeling.

Blijf op de hoogte

Zelfs een simpele vragenlijst die periodiek word ingevuld door het team kan je als manager beter op de hoogte houden van wat er speelt. Dat en regelmatig overleg is een basis om de vinger aan de pols te houden wat er speelt binnen het team. Hierdoor creëer je een open communicatie, waarin eerdere issues of problemen aangekaart en daardoor opgelost kunnen worden.

Arthur Pop

 

 

 

You may also likeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.