Kwetsbaarheid en persoonlijk leiderschap

Kwetsbaarheid en persoonlijk leiderschap

De meeste mensen denken dat kwetsbaarheid een teken van zwakte is. En als leider wil je natuurlijk sterk over komen. Mensen verschuilen zich vaak achter geveinsde zekerheid en controle om in control over te komen, terwijl ze zich juist het tegenovergestelde voelen.

Dat is echt niet meer van deze tijd. Échte leiders gebruiken hun kwetsbaarheid om vertrouwen te winnen, respect af te dwingen en waardevolle connecties tot stand te laten komen. Ze creëren hiermee een cultuur van openheid, eerlijkheid en gelijkheid.

Het zorgt ervoor dat teams bij elkaar komen, daadwerkelijk een team vormen en grote successen behalen.

En het allermooiste, de oplossing ligt in de palm van onze hand; wees open & eerlijk en verschuil je niet achter een verzonnen karakter die nooit wat fout doet. Het menselijk ego zit ons namelijk vaak in de weg. Oprecht anderen waarderen om wie ze (wel) zijn, en hun inzichten en initiatieven gebruiken zorgt voor een creatieve broedplaats van positieve ideeën.

Hier zijn drie manieren om kwetsbaarheid voor je te laten werken:

  • Gebruik kwetsbaarheid

Als leider wordt er constant een topprestatie van je verwacht. Je moet besluiten nemen en de visie bepalen die nodig is om de toekomst van het bedrijf te garanderen. De beste resultaten daarin worden bereikt door leiders die uit hun comfort-zone durven te stappen. Ze luisteren naar hun omgeving, vertrouwen op anderen en nemen risico. Luister dus actief, en durf elke keer weer je eigen ideeën ter discussie te stellen.

  • Accepteer kwetsbaarheid als iets positiefs

Als je echt authentiek jezelf durft te zijn, met alle positieve eigenschappen maar ook de valkuilen die daarbij horen word je een betere leider. Mensen accepteren je eerder, nemen eerder iets van jezelf aan als je die authentieke leider bent.

  • Oefen in kwetsbaarheid

Niet dat het een actie op zich is, maar dit vraagt echt ander gedrag dan je gewend bent. Je normale verdedigingsmechanismen zullen voor een deel overboord moeten.  Door niet in je comfort-zone te blijven, maar actief meer van jezelf te laten zien creëer je een veel completer en menselijker beeld van jezelf. Hierdoor zien mensen veel makkelijker en echter wat ze aan je hebben, en kunnen ze je beter inschatten.

Dit is niet alleen een nieuwe vaardigheid die je jezelf aanleert. Dit is ander gedrág wat je jezelf aanleert, iets wat tijd kost om ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Wij helpen continue geïnspireerde leiders om hun kwetsbaarheid in te zetten en zich zelf naar een hoger niveau te brengen. Wil jij dat ook, dan mail ons info@digneconsult.com of bel ons +31 35 531 82 88 en vraag naar Arthur Pop.

 

 

 

You may also likeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *