Heb jij last van perfectionisme?

Heb jij last van perfectionisme?

Hoe kom je los van je eigen perfectionisme?

Ben jij een perfectionist en heb je last van perfectionisme? Herken jij jezelf als een zeer kritisch persoon die het moeilijk vindt taken uit handen gegeven? “Als ik het doe gebeurt het tenminste goed?” En is je werk eigenlijk nooit echt goed genoeg, en kan je het met moeite tegen de absolute deadline (of er overheen) pas loslaten? Dan ben je misschien een perfectionist.

Bijna iedereen heeft op een aspect in zijn leven wel een vorm van perfectionisme. Maar het kan ons privé, maar juist ook zakelijk flink in de weg zitten.

Uiteindelijk zit perfectionisme vooral vooruitgang in de weg. Natuurlijk moet je streven naar het beste product of dienst, maar de realiteit is uiteindelijk leidend. Het kan namelijk een negatieve impact hebben op onze effectiviteit, relaties en zelfs algehele welzijn.

Hier geven we je wat concrete tips om beter om te gaan met je eigen perfectionisme:

  1. Zet realistische doelen

Het is een veelgemaakte fout om onrealistische doelen te stellen. Die haal je natuurlijk niet, wat weer teleurstellingen tot gevolg heeft. Juist realistische doelstellingen en tussendoelen bezorgen de motivatie en bevestiging dat je op de goede weg zit. Je zal merken dat je eerder voldoening uit je werk haalt en productiever je werk kan doen.

  1. Vertrouw anderen en delegeer!

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel essentieel als je niet extreem solistisch werk doet. We zijn vaak bezorgd dat het werk van onze collega’s ons eigen imago of beeldvorming kan schaden. Maar we hebben juist enorme invloed op hoe zij hun werk doen. Steek je wel genoeg energie in hun helpen zodat ze hun werk goed kunnen doen? Of zet je ook voor hun onrealistische doelen? Hoe meer je samen kan werken en je omgeving kan vertrouwen hoe productiever en beter werk jij kan leveren.

  1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Een dooddoener eerste klas, maar niettemin een belangrijke les die we snel vergeten. Er is altijd wel iemand beter in wat jij doet, en met alle (sociale) media van tegenwoordig word je de hele dag geconfronteerd hoe leuk iemand het heeft en hoe goed ze het wel niet doen. Blijf bij jezelf, vertrouw op je eigen kwaliteiten en kennis. Niemand is perfect, dus we hoeven ook niet bang te zijn dat anderen dat wel zijn.

Uiteindelijk gaat het in ons zakelijk leven niet om het streven naar perfectie, maar om vooruitgang.

Je druk maken over de kleinste details en dat het misschien toch nog 0,2% beter zou kunnen heeft geen zin op de lange termijn en zal je uiteindelijk alleen maar uitputten.

 

 

 

 

You may also likeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *