Gelukkig zijn op het werk!

Gelukkig zijn op het werk!

In de laatste maanden hebben we het gehad over veranderende organisaties en de veranderingen die dat mee brengt voor medewerkers. Deze maand willen we het hebben over iets wat juist niet moet veranderen: gelukkig zijn op je werk! Graag willen we u tips geven om ervoor te zorgen dat u blijvend gelukkig bent in uw werk.

Maar waarom eigenlijk?

We weten het eigenlijk allemaal wel, gelukkig zijn heeft vele voordelen. En niet alleen maar dat we ons beter voelen en er beter uit zien: ook dat we energieker, socialer en gezonder zijn. Kortom, alles wat noodzakelijk is voor een lang en vitaal leven. Door deze voordelen kunnen we ook nog eens effectiever en efficiënter werken, waardoor we makkelijker de doelen bereiken die we voor ogen hebben. De meeste mensen vertoeven nu eenmaal veel tijd op hun werk; des te meer reden ervoor te zorgen dat je er ook gelukkig bent. Dus wat kan je doen?

Werk volgens het ritme van je lichaam

Ieder persoon is uniek in zijn zowel fysieke, emotionele als mentale gestel en heeft hierin zijn eigen ‘klok’. Dit betekent dat het goed is om te weten wanneer je energiek bent op een dag, of gedurende een week, een maand. Dat zijn de momenten dat je de moeilijke klussen inplant die veel concentratie vereisen, en na het uitwerken van een zware meeting doe je juist iets routinematigs. Hierdoor zal je je minder moe voelen en zorg je ervoor dat je ook piekt op het juiste moment met het juiste onderwerp.

Het gaat om prioriteren

Okay, dit weten we natuurlijk allemaal wel en we doen het ook allemaal in meer of mindere mate. Onze ervaring is dat je pas echt goed kan prioriteren als je kijkt naar wat belangrijk is, wat urgent is en wat misschien niets eens binnen jouw verantwoordelijkheden valt. Als je dit altijd goed onder controle hebt ben je altijd bezig met de dingen die prioriteit hebben, op de korte maar zeker ook op de lange termijn. Dit heeft als resultaat dat je niet verrast wordt, minder stress ervaart en meer rust in je werk vindt.

Opladen van je batterijen

Niemand kan oneindig lang door werken. We weten allemaal wel dat we op een gegeven moment moeten slapen en eten om te herstellen. Maar toch zijn we gedurende de dag geneigd om te lang aan 1 stuk zonder rustpauzes door te werken. Onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer men regelmatig even afstand neemt, en echt een moment van ontspanning creëert, de effectiviteit en efficiëntie in het werk juist sterk vergroot wordt. Eigenlijk precies hetzelfde als bij slapen of eten; ja je kan door gaan zonder maar echt veel zin heeft het op de lange termijn niet. Dus: loop een keer extra naar een collega voor een vraag i.p.v. weer die mail – eet niet achter je bureau maar loop even rustig buiten – of gun jezelf een eigen moment van rust om ook die mentale batterij weer op te laden.

Resetten van je brein

Soms lopen we vast, we zitten in een moeilijke klus en we komen er even niet uit. Dan is het beter om te stoppen, alles op te schrijven waar je nu mee zit en compleet afstand te nemen. Zorg hierna dat je even met iets heel anders bezig bent en je zinnen verzet, en wanneer dat gelukt is kan je weer fris verder.

Werk aan je (zakelijke) sociale contacten

We hebben allemaal sociale contacten nodig, ook op ons werk. Dit helpt ons om te sparren, te ventileren en te professionaliseren. Maar even belangrijk is dat goede sociale contacten ons werk ook een stuk leuker maken. Dus praat met ze, investeer in ze en leer ze echt kennen. Ze zullen dit waarderen en dit teruggeven!

En blijf leren

Soms vergeten we dat leren ook leuk is. De start, en de weg ernaar toe kan van tevoren soms vol ‘beren’ staan voor ons gevoel. Maar groeien in je werk en nieuwe waarde aan jezelf en voor je taken toevoegen geeft jezelf een gigantisch gevoel van voldoening. Dus gun jezelf dat, zoek altijd naar iets nieuws wat je kan leren qua kennis, vaardigheden of gedrag.

Conclusie

Hopelijk helpt deze nieuwsbrief je bij het gelukkig blijven op je werkplek zodat je nog lang en in goede gezondheid met plezier aan de slag kan.

Wil je meer weten……

bel ons: 035-5318288 of mail ons: info@digneconsult.com

 

 

Andere berichten/h3>Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *