Echte leiders stoppen nooit met leren!

Echte leiders stoppen nooit met leren!

Echte leiders leren een leven lang.

Mensen zijn gewoontedieren. We zoeken altijd naar zekerheden en bevestiging om zoveel mogelijk binnen onze comfort zone te blijven. We drijven op routines in ons leven en creëren daarmee onze eigen vaste denkpatronen. Deze patronen vormen zich automatisch, maar zijn direct ook barrières die ons belemmeren in ons denken, leren en gedrag.

Leiders zoeken altijd naar de grens van hun eigen comfort zone. Fouten die gemaakt worden zijn unieke leermomenten waardoor ze hun eigen krachten en valkuilen (nog) beter leren kennen. Moderne leiders zoeken mentoren of leren van andere leiders. Ze leren constant door naar andere te kijken, wat veel ervaring en kennis oplevert.

Hier zijn een aantal redenen hoe échte leiders een leven lang leren:

  1. Ze leren van hun eigen ervaringen en van die van anderen

Om een korte leer-curve te krijgen leren ze niet alleen van hun eigen ervaringen, maar steken ze ook veel op van die van anderen. Hiermee versnellen ze hun leerproces, versterken ze hun relaties en generen nog meer leerervaringen.

  1. Ze zijn een voorbeeld van een échte leider

Practise what you preach! Om een goede leider te zijn moet je dat ook vooral voor jezelf zijn. Ze zijn dus pro-actief opzoek naar hun leermomenten. Ze lezen boeken, doen training/cursussen en blijven constant up to date van hun werkveld.

  1. Ze omarmen verandering en gebruiken het als voordeel

Nieuwe technieken, mogelijkheden en middelen zorgen ervoor dat we constant uitgedaagd worden om hier mee om te leren te gaan. En vaak hebben we geen keuze, omdat de ‘oude manier’ verdwijnt. Hier kan je reactief op reageren, maar leiders doen dit pro-actief. Ze lopen voorop als het om veranderingen gaat. Hierdoor nemen ze een voortrekkersrol waar ook hun team profijt van heeft.

  1. Ze kijken goed naar het verleden om goed voorbereid te zijn om de toekomst

Als je niet leert van het verleden, zal je nooit vooruitgang boeken. Door goed te leren van je ervaringen of die van anderen, kan je beter inschatten hoe je in de toekomst moet handelen.

Een leven lang leren is een karaktertrek van échte leiders. Steeds meer is het een onderscheid makende eigenschap die noodzakelijk is voor succes. De wereld zal sneller en sneller veranderen, en onze snelheid van leren zal bepalen of we daarin mee kunnen.

 

BY ARTHUR POP

Senior Trainer – Consultant

 

You may also likeGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *