Ben ik niet genoeg?

Ben ik niet genoeg?
839views {views}

Sommige van jullie zullen het herkennen: ‘Ik heb dit verslag al tig keer gecontroleerd op fouten, maar ik doe het toch nog maar eens voor de zekerheid’, ‘als ik niet door al mijn collega’s leuk word gevonden, zal ik ook wel echt niet leuk zijn’, ‘ik moet deze PowerPointpresentatie vlekkeloos voorbereiden, anders vergeef ik het mezelf nooit’. Ikzelf heb er zo nu en dan ook last van.

Nu vraagt iedereen weleens het beste van zichzelf, dit slaat echter door bij mensen die lijden aan perfectionisme. Zo streven mensen met perfectionisme naar onrealistische volmaaktheid en zetten zij extreem hoge standaarden voor zichzelf. Op deze manier kan perfectionisme bij werknemers dan ook doorslaan in een werkverslaving, met allerlei negatieve gevolgen voor het welzijn van dien. Hoe kunnen we dit voorkomen?

Tijdens mijn stage zal ik me hierin gaan verdiepen en dan vooral specifiek gericht op mijn eigen doelgroep: Young Professionals. Zo zouden wij het grootste risico lopen op het ontwikkelen van perfectionisme op de werkvloer, omdat onze generatie een constante druk ervaart uit te blinken in alles wat we doen. Als we niet onszelf perfectionisme opleggen, dan doen anderen dit wel voor ons.

Op www.theyoungprofessionalgroup.com staan in het artikel ‘’Are you a perfectionist? It could be harming your work’’ al een aantal manieren om perfectionisme op het werk binnen de perken te houden, zoals het introduceren van tijdslimieten aan je werk. Dit is echter nog maar een voorproefje van wat komen gaat. Mijn doel is namelijk om Young Professionals (en dus ook mezelf) aan het einde van mijn stage op de beste mogelijke manier te adviseren over hoe zij hun perfectionisme aan kunnen pakken. Het wordt tijd dat we zien te voorkomen dat werknemers aan het begin van hun carrière reeds gevoelig zijn voor burn-out. Want als dit al speelt aan het begin van een loopbaan, dan wil ik er niet aan denken hoe de toekomst eruit zal zien. Tijd voor maatregelen tegen perfectionisme!

 

Kim de Jong, stagiaire Digne Consult

You may also likeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *