Anders Adviseren

Anders Adviseren

ANDERS ADVISEREN: DE NIEUWE REALITEIT IN OVERHEIDSLAND

Overheidsland is volop in beweging. Er worden meer taken opgelegd vanuit de ministeries waarbij burgers bij de uitvoering gevraagd worden te participeren. Er is steeds meer sprake van een terugtredende overheid. Ook in de eigen organisatie verandert er van alles, oude structuren verdwijnen. Gedeelde ambities en belangen, nieuwe rollen en posities, verwachtingsmanagement wordt steeds belangrijker. Voel jij je als ambtenaar voldoende toegerust?

ANDERS ADVISEREN

Traditioneel adviseren werkt niet meer

Adviseren is een van de basisvaardigheden van de ambtenaar. Of je nu beleidsmedewerker bent of bijvoorbeeld projectmedewerker, effectief kunnen adviseren wordt van je verwacht. Veel ambtenaren zijn hier bedreven in, maar hebben vaak een traditioneel beeld van het adviseren. Dit past niet meer in de nieuwe realiteit. Je kunt als ambtenaar niet meer een advies geven via een format en dan verwachten dat de politiek een besluit neemt waarmee je aan de slag kan gaan.

Overheidsland is namelijk continu in beweging. Verantwoordelijkheden worden anders belegd, rollen en posities veranderen en daarmee ook de verwachtingen. Samenwerkingspartners en burgers willen steeds meer op basis van gelijkwaardigheid samenwerken met de overheid en verwachten een andere opstelling van de ambtenaar, ook bij het adviseren.

Adviseren vanuit een nieuwe rol

Samenwerkingspartners en burgers betrekken bij de advisering, waar mogelijk mee laten beslissen, of hen zélf adviseren. Dit vraagt wat van de ambtenaar: het is Anders Adviseren. Naast de inhoud van het advies is het proces rondom het advies steeds belangrijker geworden. Relaties moeten worden beheerd, draagvlak moet worden gecreëerd, eigenaarschap gedeeld.

Maar hoe pas je dat als ambtenaar nu actief toe? En hoe krijg je als organisatie je medewerkers gemotiveerd om deze effectievere manier van adviseren daadwerkelijk in te zetten? Digne Consult helpt dit te concretiseren.

Workshop Anders Adviseren

Op welke manier kunnen uw medewerkers op een effectieve manier het proces van adviseren vormgeven? Dat is waar deze workshop over gaat.

De volgende onderwerpen komen aan bod in de interactieve Workshop Anders Adviseren:

  • Wat zijn de huidige verwachtingen van de doelgroepen rondom het adviseren?
  • Wat betekent dit voor het invullen van jouw rol en positie en het inzetten van nieuwe vaardigheden?
  • Beslissingsprocessen, context en doelen, mogelijkheden om te beïnvloeden
  • Praktisch aan de slag aan de hand van casuïstiek

Graag gaan we met u in gesprek hoe we Anders Adviseren voor uw gemeente effectief kunnen maken. Samen met u ontwikkelen we een workshop op maat. We zullen ontdekken wat Anders Adviseren voor uw organisatie kan opleveren.

Bel nu om een afspraak te maken: 035-5318288 of mail naar bouke.bouma@digneconsult.com

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *