Tips voor het nieuwe jaar

0

10 Goede voornemens voor het nieuwe jaar:

 1. SLAAP VOLDOENDE
  Voldoende slaap is heel belangrijk. Juist als je op onregelmatige tijden werkt, is slapen lastig. Zorg dat je minstens 7 uur slaapt. Dan ben je de volgende dag voldoende hersteld en blijf je alert. Te weinig slapen vermindert je wilskracht. Je kunt dan die goede voornemens vaak minder waarmaken.
 2. BEWEEG 30 MINUTEN PER DAG
  Bewegen zorgt voor een goede bloedsomloop, conditie en helpt tegen stress en pijn. Je spijsvertering werkt efficiënter, je spieren zijn soepeler en je hart is gezonder. Een betere doorbloeding van je hersenen verbetert je geheugen, concentratie en je leervermogen.
  Beweeg elke dag 30 minuten. Je hoeft de 30 minuten overigens niet in één keer vol te maken. 3 x 10 minuten bewegen is ook goed, met een minimum van 5 minuten per keer. Voorbeelden om meer te bewegen:
  Neem de fiets naar je werk of supermarkt.
  Stap een bushalte eerder uit en loop het laatste stuk.
  Neem de trap in plaats van de roltrap of de lift.
 3. DOE REK- EN STREKOEFENINGEN
  Start je dag met tijd voor jezelf. Doe 10 minuten rek- en strekoefeningen thuis of doe aan yoga. Sterkere spieren zorgen voor een beter evenwicht en je blijft soepel. Zo start je de dag fris en vol energie.
 4. VERSTERK JE GEWRICHTEN
  Versterk je gewrichten met hardlopen en roeien. Te pittig? Kies dan voor tennis, wandelen of fietsen. Dat is goed voor het aanmaken van smeermiddel tussen je gewrichten.
 5. MEET JE BMI
  Een gezond gewicht is per persoon anders. Je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte, je leefstijl (actief of minder actief) bepaalt je ideale gewicht. Om te weten wat je ideale gewicht is, kun je de Body Mass Index (BMI) gebruiken. Dit is een index voor je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht.
 6. EET BEWUST
  Houd je gewicht in de gaten en eet bewust en gezond. Sla nooit een maaltijd over. Eet veel groente en fruit en wees zuinig met vet, zout en suiker. Verdiep je in een gezond eetpatroon. Heb jij regelmatig nachtdienst?
  Als je nachtdiensten werkt, is het lastig om een goed eetpatroon aan te houden. Toch is het belangrijk om ook tijdens je nachtdiensten zo veel mogelijk een drie-maaltijdenstructuur te hebben. Gebruik je avondeten tussen (18.00 uur en 19.00 uur) als eerste echte maaltijd. Plan daarna om ongeveer 01.30 uur je tweede maaltijd. Rond 05.00 uur – tijdens ‘je dip’ – is het goed om ook nog wat eten. Neem dan bijvoorbeeld wat yoghurt met banaan, een fruitsalade of een bruin broodje met smeerkaas of een mueslibol. Zo houd je je bloedsuikerspiegel op peil.
 7. ONTBIJT ALTIJD
  Een ontbijt zorgt ervoor dat je je goed kan concentreren en presteren. Ook zet een goed ontbijt je darmen aan het werk. Als je ontbijt krijg je vitamines en mineralen binnen. Het helpt je om op gewicht te blijven.
 8. VERMIJD STRESS
  Probeer te veel stress zo veel mogelijk te vermijden. Negatieve stress heeft invloed op je lichamelijke gesteldheid. Drink met mate koffie en alcohol en stop met roken. Kies voor meer rust in je agenda, zorg voor overzicht en stel realistische doelen (kleine stapjes).
 9. GA NAAR BUITEN
  Ga na je werk minstens een half uur de buitenlucht in. Wandel of ga fietsen. Alleen of met een vriend(in). Door te bewegen kun je je ontspannen en je gedachten ordenen. Een ideale manier om het werk los te laten.
 10. PLAN LEUKE DINGEN
  Steek tijd in je vrienden, je gezin en familie. Besteed tijd aan je hobby’s, verras jezelf met nieuwe initiatieven of doe iets creatiefs. Kies voor activiteiten waar je energie van krijgt.

Deze 10 tips helpen je om je prettiger te voelen. Dus zet je schrap, start vandaag en neem kleine stapjes. En hou vol, succes!

Met dank aan PGGM&CO-zorg-vitaliteit

 

 

About Author

jacqueline.weesie@digneconsult.com'

Leave A Reply