Personalised learning

Personalised learning

Wat is personalised learning?

Organisaties ontwikkelen en groeien, maar dat betekent dat medewerkers hier ook in mee moeten groeien. Hoe kan personalised learning je helpen om jezelf efficiënter en doelgerichter te ontwikkelen zodat je je leven lang relevant en leuk werk kan blijven doen.

Een korte definitie

Generiek leren is gericht op algemene leerdoelen die geformuleerd worden door werkgevers of managers. Het is in geringe mate gericht op de voorkeuren, talenten en unieke wensen van individuele medewerkers. Leren is ook vaak algemeen georganiseerd; training, e-learning cursussen etc. Hoewel het einddoel hetzelfde kan zijn, is personalised learning erop gericht om voor ieder een persoonlijk leerdoel en programma te maken wat voldoet aan de specifieke leermogelijkheden, wensen en leerbehoefte van die persoon.

Vaak wordt dit vorm gegeven in een persoonlijk leerplan en het plan is in eerste instantie iets wat iemand voor zichzelf maakt, al kan het ook gelinkt zijn aan organisatieontwikkelingen. In het verleden ging het bij het L&D beleid meer om controlling & managing. Nu heeft L&D meer een ondersteunende en faciliterende taak. Niet HR/L&D/management is verantwoordelijk voor jouw leerplan, maar jijzelf. Wie beter dan jijzelf, vanuit jouw professionele visie kan bepalen wat en hoe jij de specifieke vaardigheden en kennis kunt leren om optimaal up to date te zijn voor jouw vak en de ontwikkeling van jouw vak. Kies voor jezelf een actieve permanente rol in je persoonlijke professionele ontwikkeling, eventueel gelinkt aan de koers van de organisatie.

Waarom werkt het zo goed?

In het verleden was leren veelal gericht op generieke leermomenten en controlling. Niet iedereen leert hetzelfde, op hetzelfde moment, in hetzelfde tempo en op dezelfde manier. Bij generieke trainingen heb je altijd het gevaar dat een deel van de medewerkers de stof niet op een voor hun wenselijke manier aangeboden krijgt. En soms is de training zelfs niet echt nodig voor hun werk. Personalised learning zorgt ervoor dat L&D beleid vraag gestuurd wordt, en niet aanbod gestuurd. Er komen wellicht nog wel ‘klassen’ of groepen die dezelfde cursus of training doen, maar op basis van individueel gekozen leerdoelen.

Je bent zelf verantwoordelijk om uit te blinken in jouw vak. Tegenwoordig werken organisaties met multidisciplinaire teams van specialisten. Managers krijgen steeds meer de functie om die specialisten te ondersteunen en te laten excelleren. Jij weet dus beter wat er in jouw vak allemaal gebeurd en nodig is. Om leuk en relevant werk voor jezelf te garanderen, moet je future-proof worden!

Weten wat je niet weet is de eerste stap in je professionele ontwikkeling. De meeste mensen weten vaak niet welke talenten, kennis en vaardigheden ze eigenlijk allemaal bezitten. Bedenk dus dat een manager daar nog een minder goed beeld van heeft. Dat betekent dat jij de bron bent om dat in kaart te brengen, en uit te vinden waar de gaten zitten en waar je je talenten nog verder in kunt ontwikkelen. Zorg er dus voor dat je weet wat je nog niet weet, en waar je de vragen kan stellen om daar achter te komen!

Zoek de juiste coach! Dat je zelf verantwoordelijk bent voor je professionele ontwikkeling betekent niet dat je alles zelf hoeft te doen. Een coach helpt je om je eigen talenten, kennis en vaardigheden in kaart te brengen, en je eigen pad te kiezen om dat wat je wilt verwezenlijken en je leerdoelen te bereiken. Zij kunnen je helpen je persoonlijk ontwikkelplan op te stellen, zodat je je persoonlijke doelen en levens- en werkmissie kunt behalen.

Wil je meer weten over personalised learning, hoe wij een partner kunnen zijn in een plan voor de organisatie of hoe wij je kunnen coachen je (leer) doelen te behalen? Neem dan contact op met ons: +31 35 531 83 88 of stuur een mailtje naar info@digneconsult.comGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *